середу, 15 січня 2014 р.

Отримання завдань до проекту

Під час ознайомлення із завданнями нового проекту, перш за все викладач розказав нам про мету проекту та очікуваний результат. Потім він наголосив про історію відкриття формальдегіду, а саме:
Вперше формальдегід знайдений в 1859 році A.M. Бутлеровим при спробі синтезу метиленгліколю шляхом гідролізу метиленацетата, який був синтезований раніше при взаємодії йодистого метану з оцтовокислим сріблом. А.М. Бутлеров відзначив характерний запах формальдегіду, але виділити його йому не вдалося. За іншими даними фармальдегід був одержаний А.М.Бутлеровим дією оксиду ртуті на дийодметан:
СН2I2 + HgO = HgI2 +CH2O
Саме А.М. Бутлерову належить і відкриття способу отримання формальдегіду з метилового спирту шляхом окислення останнього киснем повітря. Формальдегід і препарати на його основі – сполуки з аміаком, сірководнем, меркаптанами, володіють антибактеріальними властивостями. Так в цілях знищення трупного запаху в моргах стіни і інші поверхні протирають 0,5 – 1 % - ним розчином формаліну. Для попередження розкладання трупа в крупні вени, порожнини тіла, очні яблука і м'язи вводять 2 –2,5 л суміші, яка складається  з 2 частин 35 % - ного формаліну і денатурованого спирту.
Бактерицидні властивості формальдегіду вперше встановлені в 1886 році E. Фішером, проте перші відомі нам факти дезінфекції лікарняних приміщень за допомогою розчинів формаліну можуть бути віднесені лише до 1892 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар