Водний розчин формальдегіду — формалін — згортає білки, тому
він застосовується для дубління
желатину при виробництві кінофотоплівки. Він використовується також для консервування біологічних матеріалів
(створення анатомічних та інших препаратів), у медицині, як антисептик (формідрон — антисептичний препарат, суміш
розчинів формальдегіду й одеколону).
Формальдегід широко застосовується при
виготовленні пласмас (таких,
як фенопласти і амінопласти), штучних волокон. З нього також отримують пентаеритрит (сировину
для виробництва вибухових речовин і пластифікаторів), триметилпропан. Основна частина
формальдегіду йде на виробництво деревинно-стружкових
матеріалів.
У деяких випадках формальдегід
використається як стабілізуюча добавка при виробництві медичних препаратів. Цей
факт послужив основою різного роду суджень про низьку якість вакцин.
Також формальдегід широко викорисовується
в косметології як консервант.
Формальдегід також зареєстрований як харчова добавка E240, яка є
забороненою майже у всіх країнах світу.
Використання
формальдегіду в харчовій промисловості
Консерванти - це широка
група речовин, що протидіють життєдіяльності бактерій. Додавання консервантів у
продукти харчування дозволяє істотно збільшити строк придатності останніх. На даний час існує велика кількість
консервантів, які мають різноманітну будову і, відповідно, властивості;
фактично, єдине, що їх поєднує - це функція продовження строку придатності. Так, наприклад, найдавнішими представниками консервантів є
сіль, вино, мед, цукор, лимонна й оцтова кислоти, етиловий спирт. Сьогодні як
консерванти застосовують, в основному, похідні кислот органічних сполук. Серед них і формальдегід - E240.
Назва:
|
E240 — Формальдегід (Е240)
|
Тип:
|
Харчова добавка
|
Категорія:
|
Консерванти
|
Вплив на організм:
|
канцерогенний ефект
(викликає рак)
|
Опис групи:
|
Консерванти — добавки з
індексом (E-200 - E-299) відповідають за збереження продуктів, запобігаючи
розмноженню бактерій або грибків. Хімічні добавки, які використовують для дезинфекції.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар