середу, 15 січня 2014 р.

Важливий, але в той же час небезпечний

Ознайомивши нас з метою і основними завданнями проекту, викладач зупинився на фізичних властивостях формальдегіду та правилах техніки безпеки при роботі з ним.
Фізичні властивості альдегідів.
Метаналь (формальдегід) – газ. Інші нижчі альдегіди – рідини, вищі – тверді. Карбонільна група обслуговує високу реакційну здатність альдегідів. Температура кипіння альдегідів підвищується зі збільшенням молекулярної маси. Киплять вони при більш низькій температурі, ніж відповідні спирти, наприклад пропіоновий альдегід при 48,8 0С, а пропіловый спирт - при 97,8 0С. Густина альдегідів менша за одиницю. Мурашиний та оцтовий альдегіди добре розчиняються у воді, послідуючі - гірше. Нищі альдегіди мають різкий, неприємний запах, деякі вищі - приємний запах.
Ацетальдегід (етаналь) — безбарвна легколетка рідина з різким запахом, добре розчинна у воді. Температура кипіння Описание: Оксигеновмісні органічні сполуки. В великих кількостях виробляється хімічною промисловістю. Основна кількість ацетальдегіду йде на виготовлення оцтової кислоти. Ацетальдегід використовується і для одержання інших органічних продуктів, в тому числі полімерів.
Біологічна дія альдегідів.

Альдегіди — отруйні речовини.
Формальдегід внесений в список канцерогенних речовин, володіє токсичністю, негативно впливає на генетичний матеріал, репродуктивні органи, дихальні шляхи, очі, шкіру. Надає сильну дію на центральну нервную систему. 
Гранично допустима концентрація (ГДК) формальдегіду в повітрі:
ГДКпов. = 0,003 мг/м3
Смертельна доза 35% водного розчину формальдегіду (формалина) складає від 10—50 г.
Показано, що формальдегід найбільше впливає на рухливість циліарних структур носа, бронхів, функцію альвеолярних макрофагів та інших захисних механізмів, а також на імунну систему. Результати досліджень екологічної токсичності формальдегіду і його дії на людину, наземних і водних тварин та рослинн свідчать про значний поліморфізм біологічних ефектів його в сучасних умовах на всю біосферу і особливо на організм людини і необхідності створення запобіжних і профілактичних заходів.

Немає коментарів:

Дописати коментар