середу, 15 січня 2014 р.

Симптоми отруєнь

При гострому інгаляційному отруєнні парами формальдегіду спостерігаються наступні ознаки: конъюнктивіт, гострий бронхіт, аж до набряку легень, відзначено випадки бронхіальної астми. Поступово наростають ознаки ураження центральної нервової системи (запаморочення, почуття страху, нестійка хода, судоми), блідість, знесилення, втрата свідомості, депресія, задуха, головний біль, нерідко судоми під час сну.
При отруєнні рідким формальдегідом при ковтанні: опіки слизових оболонок травного тракту (печіння, біль при ковтанні у стравоході, шлунку, блювота кровавими масами). Можливі набряк гортані, рефлекторна зупинка дихання.
В умовах впливу парів формаліну (наприклад, у робітників, зайнятих виготовленням штучних смол), а також при безпосередньому контакті з формаліном або його розчинами спостерігаються, особливо в перші дні роботи, виражені дерматити передпліч і рук, ураження нігтів (їхня ламкість, розм'якшення). Можливі дерматити й екземи алергійного характеру. Після перенесеного отруєння чутливість до формаліну підвищується. Є дані про несприятливий вплив на специфічні функції жіночого організму .

Адміністрація США з безпеки і Здоров'я на Виробництві та Департамент з Праці і Промисловості штату Вашингтон затвердили норми, за якими рівень концентрації формальдегіду при восьмигодинному впливі не повинен перевищувати 0,75 мч (мільйонна частка), і 2 мч - ліміт при короткочасному впливі до 15 хв. У багатьох країнах стандарти з максимально допустимого рівня формальдегіду в повітрі житлових приміщень коливаються від 0,1 до 0,5 мч. Запах формальдегіду починає відчуватися при значеннях від 0,05 до 1 мч. При концентраціях від 0,05 до 0,5 мч починається явно відчуватися подразнення очей. При концентраціях від 0,13 до 2,7 мч наукові звіти повідомляють про сльозовиділення, печінні і болі в очах. Згідно даних учених подразнення дихальних шляхів спостерігається навіть при концентрації 0,1 мч, але, як правило, це відбувається при концентраціях від 1 до 11 мч. Хронічний вплив формальдегіду в концентраціях від 0,5 до 8,9 мч викликає зміни слизових оболонок носоглотки, зниження чутливості до запахів, сухість у горлі. Високі рівні концентрації (50-100 мч) викликають набряк легенів і потрапляння в них рідини, а також пневмонію. Вплив формальдегіду з рівнем концентрації більше 100мч може призвести до летального результату.

Немає коментарів:

Дописати коментар